Lier Actueel - Lierinbeeld

Home Actueel Nieuws - archief Verkeersberichten Over LierActueel Contact Gebruiksvoorwaarden Website Lierinbeeld

Campagne ‘Ffkes bloedserieus’ wil taboe rond menstruatie doorbreken


Lier, 27 februari 2024: Met de campagne ‘Ffkes bloedserieus’ wil de stad Lier meewerken om menstruatie en menstruatie armoede bespreekbaar te maken. Evi Hanssen, ambassadrice van deze campagne, overhandigde de eerste menstruatie box in het Sint Aloysiusinstituut in Lier.

Uit een grootschalig onderzoek van Caritas Vlaanderen vzw blijkt dat 1 op 8 meisjes soms niet genoeg geld heeft om tampons of maandverband te kopen. Daarbij komt dat meisjes niet durven of willen praten over hun maandstonden en dat het schaamtegevoel versterkt wordt door gebrek aan toegang tot hygiënische middelen. 15% miste al eens school bij gebrek aan menstruatieproducten. De mentale impact van het niet kunnen aankopen van menstruatieproducten is groot.

In het Sint Aloysiusinstituut in Lier kregen enkele leerlingen de opdracht om iets te doen rond armoede. Ze lanceerden het idee om menstruatieboxen met gratis producten in de WC’s te plaatsen. Stad Lier speelde hierop in met de campagne ‘Ffkes bloedserieus’. Evi Hanssen werd ambassadrice van dit project.

“Stad Lier rolt in alle Lierse en Hooiktse scholen een campagne uit om menstruatie en menstruatiearmoede bespreekbaar te maken. We kregen daarvoor ondersteuning van het lokaal bestuur Sint-Katelijne-Waver. We willen (vrouwelijke) leerlingen toegang bieden tot menstruatiemateriaal om zo een antwoord te bieden op menstruatiearmoede op school.
We doen dit aan de hand van een starterspakket bestaande uit mandjes met maandverband en tampons. Daarnaast wil stad/OCMW via een subsidiereglement de scholen de mogelijkheid bieden om maandverband en tampons aan te kopen, maar ook om reserve ondergoed/kledij ter beschikking te stellen.
Door dit project willen we voorkomen dat menstruatiearmoede het functioneren van meisjes op school negatief beïnvloedt. Wie geen financiële middelen heeft om materiaal aan te kopen, of dat misschien een keer vergeten is, kan van het aangeboden materiaal gebruik maken . Enkel als leerlingen zich goed voelen op school, kunnen ze maximaal tot leren komen. Daarom voert de stad/OCMW Lier een strijd tegen menstruatiearmoede”, zeggen schepenen Annemie Goris en Ivo Andries.

“We zijn ook heel blij dat het meterschap is aanvaard voor deze campagne door mevr. Evi Hanssen om zo ook de publieke bespreekbaarheid van het onderwerp te vergroten. Niet alleen in scholen maar ook daarbuiten. U hebt daarnet gemerkt dat het een onderwerp is dat leeft. In een school met een overgroot aandeel aan meisjes zijn we dan ook heel dankbaar om aan de slag te kunnen gaan met de campagne 'Ffkes bloedserieus'. Er is niet alleen aandacht voor materialen maar ook voor de bewustwording, educatie, bespreekbaarheid”, zegt directrice Sabine De Keyser.

In haar vrij informele toespraak stelde Evi Hanssen dat menstruatie de meest normale zaak is van de wereld. Alle vrouwen worden ermee geconfronteerd. Vroeger mocht je er niet over praten, niemand mocht het weten, je moest het alleen verwerken. Met deze actie wordt de meest normale zaak toch bespreekbaar. Zij stelde dat het gratis ter beschikking stellen van menstruatie materiaal de meest normale zaak is zoals er op elk toilet ook papier ligt.

“We zijn heel blij dat we dit nu hebben verwezenlijkt”, zegt een van de leerlingen. “Als je dan naar het toilet moet en je hebt niets bij, heb je toch materiaal ter beschikking. Misschien durven jongens er vanaf nu ook openlijker over te spreken. Het is een belangrijk onderwerp en zo komt het ook extra in de kijker.”

BuSO De Regenboog
In de voormiddag werd in BuSO De Regenboog de menstruatiebox afgegeven door schepen Annemie Goris en Ivo Andries. Tevens werd daar een toilet, dat speciaal werd ingericht, officieel ingehuldigd.
(MSL/foto’s MSL-LP)